Държавата в отпуск


Държавата в отпуск Снимка: standartnews.com

Чиновници чистят в последния момент натрупаните почивки

 

 

 

Държавата излиза в отпуск от понеделник, пише "Стандарт". Причината е, че на 31 декември 2012 г. изтича срокът, в който служителите могат да използват натрупаните им отпуски от 2010 г. Ако не го направят, след тази дата хората ще ги загубят. Правилото бе въведено в Кодекса на труда през лятото на 2010 г. по предложение на ГЕРБ.

 


"Имаме 14 души от две дирекции, които ще излязат в отпуск от понеделник и няма да работят 10 дни. Това на практика блокира работата на ведомството", оплакаха се от екоминистерството. От там допълниха, че са в патова ситуация, тъй като не могат да забранят на чиновниците да използват полагащите им се почивни дни. В същото време пък парите във фонд "Работна заплата" не са достатъчни, за да покрият разходите, ако отпуските се заплатят. В същата ситуация се намират още куп министерства и големи фирми у нас, научи "Стандарт".

 


Правилото да се използват платените почивни дни от 2010 г. до края на 2012 г. бе въведено от управляващите преди 2 години. Първоначалната идея бе правото на платена отпуска да се ползва само в рамките на същата календарна година, а крайната дата за наваксване за всички години назад да е 31 декември 2011 г. По този начин затрудненията на работодателите да изплащат големи обезщетения за неползван отпуск при напускане на служителите щяха да се елиминират. Срещу поправките обаче тогава се обявиха тогавашният президент Георги Първанов, както и депутатите от БСП и ДПС. Първанов дори наложи вето на закона. След това текстът бе разглеждан в Конституционния съд. Според съдиите отпуските са натрупани права и отнемането им със задна дата е недопустимо и противоречи на конституцията и на международни конвенции, приети от България.

 


След решението на съда документът бе отменен и вместо него в Кодекса на труда бе записано условието, че правото на отпуска ще има двегодишна давност. Това означава, че изостаналите платени отпуски от 2009 г. и назад са в безопасност. Работещите могат да ги използват, когато поискат, и те трябва да бъдат изплатени при напускане. Промените обаче важат за всяка година след 2010 г. Така че неизползваните почивни дни от 2012 г. например ще могат да се оползотворят до 31 декември 2014 г.

 

 

 


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот